keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Maailman helpoin kolmiohuivi

100. POSTAUS LÄHENEE! JEIJ!
Pitäiskö nyt arpoa jotain tms? Pari virkattua tiskirättiä?
Käsinvärjätty lankavyyhti? Neule-/meikkipussukka? Haluuttekste jotain?
Tämä postaus on 95. julkaistu teksti tässä blogissa.

Teen miehelle kolmion mallista huivia maailman helpoimmalla ohjeella. Tai ainakin melkein. Tässä postauksessa ohjeet samantapaisen huivin tekemiseen! Mutta jokainen on raidoiltaan uniikki, neulojan mielen mukainen.


Lanka: Hjertegarn Palino (100% merino, 50g=125m)
Väri: 1095 eli tumma harmaa
Puikot: 4,5mm (langan suositus 3,5mm)
(kaapeli ekan kerän ajan ollut 80cm, vaihdan pidempään jos alkaa tuntua ahtaalta)

Tällaiseen huiviin kannattaa valita ohjetta suuremmat puikot. Jos lanka on pörröistä, voi ottaa vieläkin suuremmat puikot. Itselläni tosiaan käytössä 1mm suositusta suuremmat puikot ja jälki tällä käsialalla ja langalla on itsäni miellyttävä. Liian pienillä puikoilla neulottuna huivista tulee liian "itsepäinen", suuremmilla puikoilla neulottu huivi laskeutuu paremmin ja pingottuukin kai paremmin. Älkää multa kysykö, mä olen neulonut vasta 1,5 vuotta...

Hirveäkauhea Lumialla napattu kuva...

Aloitin -tämän- ohjeen mukaan, eli loin 7 silmukkaa ja neuloin muutaman kerroksen ainaoikeaa. On myös muita (ehkä kauniimpia, mutta samalla myös vaikeampia) tapoja aloittaa tällainen huivi, mutta ei niistä tässä sen enempää. Netistä löytynee ohjeita. Sen jälkeen huivia tehdään seuraavasti:

Jokaisella oikealla kerroksella lisätään yksi silmukka kummassakin reunassa ja kaksi keskellä:
2 oikein, langankierto, neulo keskimmäiseen silmukkaan asti, langankierto, neulo keskimmäinen silmukka, langankierto, neulo kunnes jäljellä on 2s, langankierto, 2 oikein.

Nurjalla puolella: 2 oikein, neulo nurjaa kunnes jäljellä 2s, 2 oikein. Eli reunan 2 silmukkaa tulevat ainaoikealla.

Halutessasi voit laittaa silmukkamerkin keskisilmukan kohdalle, mutta mielestäni se ei ole erityisen tarpeellinen, sillä keskellä kulkevan reikärivin ansiosta keskisilmukan hahmottaa hyvin jo muutaman kerroksen jälkeen. Jos haluat lisäyksistä vähän huomaamattomammat/pienemmät, voit neuloa langankierrot nurjalla kerroksella kiertäen.

Raitoja yksiväriseen huiviin voi tehdä neulomalla sileän neuleen osuudet esim. helmineuleella, tekemällä muutaman kerroksen ainaoikeaa, yksi kerros 2o,2n-neulosta, sekä toki muilla nurjin silmukoin toteutettavilla kuvioilla (alla pari esimerkkiä) ja tekemällä pieniä palmikoita hetken matkaa... Pompuloidenkin neulominen voisi olla hauskaa. Kokeile kaikkea mitä mieleen tulee! Monivärisessä langassa myös silmukkojen nostot näyttävät varmasti kivoilta (neulo 1, nosta 1, seuraava kerros neulotaan normaalisti), vaikka tällaisessa yksivärisessä sellainen raita jää aika huomaamattomaksi.

Huom! Lisäykset reunoissa ja keskellä tulee kuvioista huolimatta tehdä aina oikealla kierroksella!

Reikärivin saa tehtyä neulomalla sileät kohdat näin: 2 oikein yhteen, langankierto - toista loppuun asti, mutta muista tehdä saman verran kavennuksia ja lisäyksiä, että silmukkamäärä pysyy oikeana! Äläkä silti unohda langankiertoja reunoista ja keskeltä. Näitä(kin) rivejä voi tehdä useamman peräjälkeen (verkkomaista pintaa), mutta neulo kuitenkin nurjalla normaalisti nurjaa.

Pitsikuvioihin ja muihin silmukkakikkailuihin voi bongailla kaavioita vaikka toisista ohjeista tai mallineulekirjoista (esim. Neulojan suuri silmukkakirja).

Tässä pari raitaesimerkkiä. Tyhjät ruudut neulotaan oikein ja viivalliset nurin - nurjalla puolella tietysti päinvastoin. Kumpaakin kuviota voi myös halutessaan suurentaa ja siksakista voisi tulla hauska kun tekisi kaksi päällekkäin niin, että tulisikin salmiakkikuvioa.

Siksak-raita

Ruudut

Raitojen neulominen auttaa, kun sileän neulominen alkaa ärsyttää. Raitoja tehdessä saa nurjallakin neuloa osan oikeaa. En minä ainakaan jaksaisi koko huivia tehdä pelkkää sileää, tulisin hulluksi niiden nurjien kerrosten kanssa. Ja mikä parasta, kukaan ei määrää mihin väliin raitoja pitää tehdä ja millaisia niiden pitää olla!

Olen ajatellut tehdä huivin reunaan muutamia kerroksia ainaoikeaa tai 1o, 1n -neulosta, jotta reuna ei mene kippuralle. Tällaiseen huiviin voisi sopia myös picot-päättely tai hapsut. Luulen, ettei mieheni halua kumpiakaan, mutta ehkä sitten seuraavaan huiviin... Ja olisihan sitä kaikkia kivoja reunapitsimallejakin olemassa.

Koska huivi suurenee kunnes lanka loppuu tai kunnes se vaikuttaisi neulojan mielestä sopivan kokoiselta, ei kokoasiaakaan tarvitse neuloessa stressata. Minun on tarkoitus käyttää huiviin lankaa 100-150 grammaa - todennäköisesti. Lankaa on kyllä enemmän, että jos 150g ei riitä, en ole pulassa. Lankaa riittää varmasti vielä muutamaan pipoon (mulle ja miehelle) ja ehkä vielä muuhunkin.

Tämmöiset huivit on syytä pingottaa/höyryttää. Langasta ja käsialasta ja pingotuksesta ja tähtien asennosta riippuen huivi joko pysyy tai ei pysy sellaisena kun sen pingottaa, mutta pingotuksen ja/tai käytön ansiosta se varmasti venähtää vähäsen ainakin leveyssuunnassa - ei siis kannata neuloa liian suurta!

Tämmöisen huivin voisi tehdä helposti myös raidallisena, miksei voisi myös ujuttaa kirjoneuletta sekaan. Jämälangoista syntyisi varmasti hurjan jännä huivi myös! Tämä on oikein tämmöinen perusohje, jota voi kukin muokata mieleisekseen. Minä en omista tätä ohjetta varsinaisesti, koska se perustuu siihen, että neulotaan tunnetulla kolmiohuivien perusohjeella ja lisäillään raitoja oman mielen mukaan. Mutta toki olisi kiva nähdä, jos joku tällä taktiikalla tekee huivin, että millainen siitä tuli.

Täytynee laittaa blogiin kuvia sitten kun saan miehen huivin valmiiksi. Sen jälkeen täytyy varmaan neuloa näitä lisää ja jokaisesta toki tulee ihan erilaisia yksilöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muista jättää kommentti! :)

Kaikki voivat kommentoida, mutta kommentit näkyvät vasta, kun olen ne itse käynyt hyväksymässä.

LilySlim Weight loss tickers